ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ

Περιοχή Βούλα, Αττική
Έκταση 200μ2
Κατηγορία Αρχιτεκτονική Τοπίου
Έργο Μελέτη

Η πρόκληση στο συγκεκριμένο έργο ήταν η ανακατασκευή μέρους του κήπου διατηρώντας κάποια από τα υπάρχοντα στοιχεία του χώρου όπως τα σκληρά δάπεδα της εισόδου και της βεράντας, η πέργκολα στο χώρο της πισίνας καθώς και κάποιες φυτεύσεις περιμετρικά. Έγινε επανασχεδιασμός της σκάλας που οδηγεί από τη βεράντα του σπιτιού στον κήπο ώστε να επιτραπεί η οπτική επικοινωνία και να δημιουργηθεί η αίσθηση συνέχειας από το σπίτι προς τον κήπο. Ένας καθιστικός χώρος με BBQ και ένα μεγάλο τραπέζι από φυσικό ξύλο στην περιοχή όπου προϋπήρχε η πέργκολα δημιουργεί ένα δροσερό και φιλικό χώρο για τους ιδιοκτήτες και τους καλεσμένους τους.

Για το δάπεδο επιλέχθηκε χυτό υλικό από ανοιχτό γκρι κονίαμα με μπεζ και μπλε ψηφίδα, ενώ γύρω από την πισίνα τοποθετήθηκε ξύλινο deck το οποίο οδηγεί στην ντουζιέρα. Η επιλογή των υλικών έγινε βάσει αισθητικών αλλά και λειτουργικών κριτηρίων με βασική προϋπόθεση τη μεγάλη διάρκεια ζωής και το χαμηλό κόστος συντήρησης.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην επιλογή των φυτών καθώς οι λίγες περιοχές φύτευσης που δημιουργήθηκαν έπρεπε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες για ιδιωτικότητα χωρίς να δημιουργούν υπερβολική σκίαση στο χώρο. Έτσι, για τις περιμετρικές φυτεύσεις επιλέχθηκαν φυτά με όρθια ανάπτυξη και πυκνό φύλλωμα όπως η Δάφνη Απόλλωνα (Laurus nobilis) και αναρριχητικά είδη όπως το Γιασεμί (Rhynchospermum jasminoides) και η Βουκαμβίλια (Bougainvillea). Ως φόντο στην πισίνα διατηρήθηκαν οι τρεις Χαμαίρωπες και ενισχύθηκε ο τροπικός χαρακτήρας με φυτά όπως η Λευκή Στρελίτσια (Strelitzia augusta) και η Κολοκάσια (Colocasia). Για τη χαμηλή ζώνη φύτευσης επιλέχθηκε μια ποικιλία από φυτά σκιάς τα οποία δημιουργούν ένα ομοιόμορφο αλλά ταυτόχρονα πλούσιο σε σχήματα, υφές και χρώματα αποτέλεσμα.