ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΔΑΝΙ, ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Περιοχή Ακρωτήρι Δάνι, Σύρος
Έκταση 250000μ2
Κατηγορία Αρχιτεκτονική Τοπίου
Έργο Μελέτη

Η ιδιαίτερη τοπογραφία του ακρωτηρίου με έντονα αμφιθεατρικό κι επικλινές έδαφος και ποικίλες ανάγλυφες επιφάνειες με μικρούς ή μεγάλους βραχώδεις σχηματισμούς προσφέρουν ένα ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον και πανοραμική θέα ενώ η ακτογραμμή είναι κυρίως βραχώδης και απότομη.

Η βλάστηση είναι κυρίως μεσογειακή και επηρεάζεται έντονα από την τοπογραφία και το κλίμα της περιοχής ενώ υπάρχουν πευκοδάση, ελαιώνες, οπωρώνες, αμπελώνες και πιο οργανωμένη βλάστηση στον περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων.

Η γενική ιδέα του σχεδιασμού ήταν η ενσωμάτωση υλικών και φυτικών ειδών στο τοπίο λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη τοπιακή σύνθεση της περιοχής, την υπάρχουσα βλάστηση, την κλίση του εδάφους και την αποστράγγιση των ομβρίων, την προσβασιμότητα και τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τη διαχείριση περιβαλλοντικών πόρων για ένα αειφορικά ολοκληρωμένο τοπίο.

Ο σχεδιασμός διαδρομών (λιθόστρωτο, χώμα ή χαλίκι), η επιλογή περιοχών στάσεων σε σχέση με τον προσανατολισμό και τις θεάσεις, οδήγησε στη δημιουργία ενός δικτύου μονοπατιών που συνδέονται μέσω ενός συνεχούς περιπάτου που περνά από κτίσματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, χώρους αναψυχής και σημεία ενδιαφέροντος μέσα στο τοπίο.